En härlig köttgryta på gårdagens överblivna rödvin :)
Köttgryta
- 2 pkt bacon (à 140 g)
- 800 g nötkött, tärnat i 3x3 cm tärningar
- 2 gul lök, skurna i centimetertjocka ringar
- 3 schalottenlök, halverade
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 3 vitlöksklyftor
- 800 g krossade tomater
- 0,5 l rött vin
- 3 lagerblad
- 0,5 dl kalvfond
- 1 kapsel vegetabilisk fond du chef
- 3 dl vatten
- 5 msk tomatpuré
- 2 msk soja
- 2 msk smör
- timjan
- 10 champinjoner, eller annan svamp
- salt
- peppar
- Köttgryta
- Bryn nötköttet i en separat stekpanna (gärna gjutjärn).Påbörja grytan med att steka bacon.
Lägg till mellanstora bitar gul lök och schalottenlök när baconet börjar bli färdigstekt.
Tillsätt vitlöken.
Späd med de krossade tomaterna och tillsätt därefter i rask följd rödvin.
Fortsätt med vatten, kalvfond och den vegetariska fonden.
Skeda i tomatpuré och soja och svep ner nötköttet.
Lägg i lagerblad och löva av 5-6 timjanstänger och lägg i bladen.
Salta och peppra. Låt bubbla länge på låg värme utan lock.
Om man går över 3 timmar kan man behöva titta till och kanske späda vid behov. Då tar man lämpligen lite fond och vatten. Man bör inte gå under 2 timmar.
Någon halvtimme innan man betraktar grytan färdig så sveps slantade moroten, palsternackan, samt champinjoner eller annan svamp ner. (Torkad svamp något tidigare, färsk svamp något senare).
Kommentarer