Släng aldrig bort skalen när du äter skaldjur då det är så enkelt att koka en underbar fond på skalen!
Till nyår 2016/2017 så gjorde jag en räksoppa till förrätt tillsammans med en räkceviche serverad i endivesalladsblad.
Men här hittar du receptet på den fond som jag kokade.
Ingredienser
- Skalen ifrån 1,3kg räkor
- 1 flaska vit vin
- 1 dl Conjac
- Vatten
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 små fänkål
- 1 purjolök
- 400 g kålrot
- Röd chili
- 5 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 4 msk Tomatpure
- ca 10 st Svartpepparkorn
- 2 tsk Timjan
How to:
- Skär upp grönsakerna grovt.
- Häll upp grönsaker och skal i en ungsfast form, tillsätt tomatpuren och rosta sedan i ugnen i ca 20 minuter på 225-250 grader.
- Ta ut skal och grönsaker ur ugnen och för över dem i en stor kastrul.
- Häll över vinet och conjaken och fyll sedan på med vatten så att allt täcks.
- Tillsätt kryddorna.
- Låt koka upp och puttra i ca 20 minuter.
- Sila sedan av räkskal och grönsaker och reducera räkbuljongen till ungefär 1/3 av dess ursprungliga mängd vätska.
Räksoppan
- Ca 5,5 dl räkfond (se ovan)
- 9 dl grädde
- Smaka av med conjac och salt
- Ca 7 st handskalade räkor per portion
Blev en otroligt god soppa med mycket smak. Otroligt uppskattad av alla gäster.
Kommentarer