Underbar räkfond


Släng aldrig bort skalen när du äter skaldjur då det är så enkelt att koka en underbar fond på skalen!

Till nyår 2016/2017 så gjorde jag en räksoppa till förrätt tillsammans med en räkceviche serverad i endivesalladsblad.

Men här hittar du receptet på den fond som jag kokade.

Ingredienser

  • Skalen ifrån 1,3kg räkor
  • 1 flaska vit vin
  • 1 dl Conjac
  • Vatten
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 små fänkål
  • 1 purjolök
  • 400 g kålrot
  • Röd chili
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 4 msk Tomatpure
  • ca 10 st Svartpepparkorn
  • 2 tsk Timjan

How to:

  1. Skär upp grönsakerna grovt.
  2. Häll upp grönsaker och skal i en ungsfast form, tillsätt tomatpuren och rosta sedan i ugnen i ca 20 minuter på 225-250 grader. 
  3. Ta ut skal och grönsaker ur ugnen och för över dem i en stor kastrul.
  4. Häll över vinet och conjaken och fyll sedan på med vatten så att allt täcks.
  5. Tillsätt kryddorna.
  6. Låt koka upp och puttra i ca 20 minuter.
  7. Sila sedan av räkskal och grönsaker och reducera räkbuljongen till ungefär 1/3 av dess ursprungliga mängd vätska.

Räksoppan

- Ca 5,5 dl räkfond (se ovan)
- 9 dl grädde
- Smaka av med conjac och salt 
- Ca 7 st handskalade räkor per portion 

Blev en otroligt god soppa med mycket smak. Otroligt uppskattad av alla gäster.

Kommentarer